9 Mart 2013 Cumartesi

Evde Peynir Yapımı


Anne olmak bambaşka bir duygu gerçekten.İnsan en iyisini ona yedirmek en iyisini ona giydirmek istiyor.Yıllar önce bana evde peynir yapacaksın deselerdi yok canım markette çeşit çeşit var neden yapayım ki derdim.Ama şimdi bir anneyim ve oğlum doğalını yesin diye evde peynir yaptım.
Bu arada yemek blogcularından da Allah razı olsun bilgilerini yaptıklarını paylaşmaktan çekinmiyorlar,onların sayesinde yapıyorum her şeyi.Yoksa benim mutfak kültürüm sıfırdı.Hem ilgim yoktu öyle işlere hem de yatılı okul falan derken bir de baktım evliyim,  kendi mutfağımla ve tüm bilgisizliğimle başbaşayım.Anneye telefon ,ablaya telefon ve bloglara müracaat derken çok şükür elimden iş gelir oldu.
Neyse gelelim peynirimize.
Çiğ sütten beyaz peynir yapılıyor biliyorsunuz maya ile.Ama brusella hastalığı riski var.Ben de kaynatarak yapılanı tercih ettim.Kaynayınca risk ortadan kalkıyor.Öncelikle sütünüzü kaynatıyorsunuz.Kaynarken içine yarım çay bardağı sirke( üzüm ,elma farketmez) koyuyorsunuz.3-5 dk. kaynayınca aşağıdaki hali alıyor.


Alttan yeşil suyunu görünce altını kapatıyoruz ve 1 saat kadar bekliyoruz.


Bekleme süresinin sonunda peynirimizi bir keseye alıyoruz altına da suyunun akacağı bir  kap yerleştiriyoruz.


Üzerine ağırlık koyuyoruz ve süzülmeye bırakıyoruz.Ben akşam yaptım sabaha kadar dolapta beklettim.


Kahvaltıya evde yapılmış beyaz peyniriniz hazır.
Uzun süre dayansın istiyorsanız kaya tuzu ile (iyotlu tuz peyniri eritiyor) tuzlayabilirsiniz.Ben oğluma da bize de herşeyi tuzsuz yaptığım için tuzlamadım.Bir kısmını parçalayarak dondurucuya koydum.Dolapta 10  gün kadar tuzsuz haliyle dayanabileceğini yazmış arkadaş ama ben denemedim.
Çok lezzetli bir peynir oldu gerçekten,tavsiye ederim.
Bu arada tarif buradan...Cahide Hanım'a da çok teşekkür ediyorum paylaşımı için.Sitesine bir göz atın derim, özellikle hamurişleri konusunda benim sıkça başvurduğum adreslerden biri.
Sevgiyle kalın...







6 yorum:

  1. Aslında oldukça kolaymış.Marketlerde olanların içinde neler var kim bilir.Anne değilim evlide değilim ama anneme öğretebilirim bunu :)) Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. maşallah, ellerine sağlık, benim de deneyesim geldi, kutu kutu peynir tüketiyoruz ne yediğimizi bilmeden :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de bu şekilde yapıyorum çok leziz
    Ama ben mayasız bu şekilde yaptığım için çökelek diyerek biliyor ve yapıyorum
    Sevgiler
    www.gullerledikis.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. ben henüz anne değilim ama olursam, aynen senin gibi peynirimi yoğurdumu kendim yapıp en doğalını çocuğuma yediririm diye düşünüyorum. sanırım maya kullanmadın dimi? ellerine sağlık, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  5. bende denemek istiyorum uzun zamandır aklımda ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum yaptığınız için teşekkürler...